Над 3 000 литра ракия са хванати за два дни от митнически служители. 3142 литра нелегален етилов алкохол с характеристики на ракия са задържани за два дни при четири проверки.

При едната проверка са открити половин тон етилов алкохол в пластмасови туби в таван на жилищна сграда в община Сандански. Митничарите са проверили сградата на 9 ноември, когато откриват 54 пластмасови туби по 10 литра, съдържащи общо 540 литра етилов алкохол. 

По-късно същия ден служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване" в Митница Лом пък проверяват два имота в област Видин. В единия от имотите са открити 1436 литра етилов алкохол с характеристики на ракия. Във втория имот са открити още 532 литра етилов алкохол с характеристики на ракия. От двата имота са иззети общо 1 968 литра нелегален алкохол, който е задържан за съхранение в склад на митницата.

Ден по-късно, на 10 ноември 2017 г., два екипа на митнически мобилни групи проверяват частен имот в село в община Сандански. При проверката, в една от стаите на жилищната сграда служителите открили 4 бидона по 165 литра всеки, съдържащи течност с мирис на етилов алкохол (ракия). Оттам задържаният алкохол е 634 литра.

В никой от случаите не са представени документи за платен акциз. Алкохолът е иззет, взети са и контролни проби за лабораторен анализ. Стойността на неплатения акциз за задържаното общо количество от над 3,1 тона е над 17 500 лева.