Криминалисти на Габрово задържаха 52 - годишен рецидивист за телефонни измами. Разследването започва на 17 януари, когато са получени сигналите в полицията. Докато работели по разкриването на две телефонни измами в Габрово, криминиластите успели да установят и рецидивиста.

По сценария "оказване на съдействие при провеждане на полицейска акция", две жени хвърлили спестяванията си от терасите на домовете си - едната била ощетена с 650 евро, 50 лева и златен пръстен, а другата с 500 лева.

На 31 януари е установен и задържан 52-годишен мъж от Стражица, участник в схемата. Той е осъждан за измами. В рамките на разследването криминалистите установили, че той е участвал в още 4 измами в Габрово и една в Севлиево, извършени през периода 17-30 януари.

По същата схема 56-годишен габровец бил ощетен със 7300 лв., а три възрастни жени от Габрово - съответно с 600 лв. и златен синджир, с 2850 лв. и с 4250 лв. От 81-годишна жена от Севлиево пък мъжът получил 640 лв. и златни накити. Част от парите и накитите са намерени и иззети.

По случаите са образувани досъдебни производства. След наложената му полицейска мярка за задържане, с постановление на прокуратурата мярката му е удължена за срок до 72 часа. Работата по цялостното изясняване и документиране на престъпната му дейност продължава.