Районната прокуратура във Варна задържа 80-годишна жена, участвала в опит за телефонна измама на прокурор, съобщиха от държавното обвинение.

Веселинка Р. отишла да прибере поискани пари от телефонни измамници, които позвънили на стационарен телефон на Районната прокуратура.

Лекар поискал пари от майка на пострадало в катастрофа момиче, при животоспасяващата операция на което били поставени златни пирони. Мнимият лекар звънял от румънски мобилен номер и заплашвал, че ако не получи 30 000 евро за златните пирони, ще прати на майката банда от 15 души.

Другият участник в схемата, се представил за полицай Красимир Николов от общинска полиция. Той обещал съдействие на заплашената, която по случайност е прокурор в Районната прокуратура.

След много уговорки и заплахи да бъдат изтеглени всички налични пари от банковата сметка на "жертвата", за които измамниците уж имали информация от банкова служителка, сумата за златните пирони била намалена до 6830 лева.

В торбичка бил поставен плик с банкови брошури, имитиращ пачка с пари. На адреса се появила възрастната жена, която непрекъснато говорела по мобилен телефон с измамниците. Те я насочвали къде да търси торбичката с изхвърлената сума. Тогава 80-годишната Веселинка Р. била задържана от полицейски служители, които очаквали на място пристигането на човека на телефонните измамници.

Последвало претърсване на дома на посредничката, където полицията намерила 500 лв. и вещи от друга телефонна измама в Девня.

До момента във Варна са разкрити петима ало-измамници, като трима от тях вече са с мярка постоянен арест. Общата сума на измамите е над 80 000 лева.