Митничари задържаха близо 40 килограма хероин на Дунав мост 1. Наркотиците са открити в лек автомобил с италианска регистрация. Колата била управлявана от албански гражданин, който постоянно пребивавал в Италия. Автомобилът бил спрян на трасе "Изход" на граничния пункт.

На ГКПП - Дунав мост 1 на 5 март рано сутринта митнически инспектори от отдел "Борба с наркотрафика" на Митница Русе насочили автомобилът за щателна проверка, въпреки че шофьорът, който пътувал сам, декларирал, че пренася само лични вещи.

При огледа митничарите забелязали странни и нехарактерни изменения в конструкцията на пода на автомобила. В тайници те намерили 68 пакета, пълни с бежово прахообразно вещество, което впоследствие реагирало на хероин. Всеки от пакетите е с приблизително тегло 550 грама. Общото тегло на наркотиците било над 37 кг.

За случая е уведомен разследващ митнически инспектор и дежурен прокурор от Окръжна прокуратура-Русе. Образувано е дознание. Албанският гражданин, уличен в наркотрафик, е задържан с прокурорска мярка за 72 часа в русенския следствен арест.

По предварителни данни стойността на задържания наркотик по цени на съдопроизводството е за над 1 500 000 лева. Взети са проби за лабораторен анализ.