За първи път служители на ГДБОП-НСП и ОДП-Пловдив разкриха неонацистки сайт в българското интернет пространство, информираха от пресцентъра на МВР.

За първи път, след сигнал за нацистка пропаганда и поругаване на националните ни символи в българското интернет пространство, бяха задържани двама мъже от Карлово.

Това стана при съвместна спецоперация на служители от ГДБОП към Национална служба "Полиция" и от ОДП -Пловдив. Акцията е наблюдавана от окръжния прокурор в града.

Полицаите попадат на незаконното съдържание в началото на декември миналата година на интернет страница с адрес www.za-bulgarina.hit.bg.
На нея се виждал фотомонтаж на герба на България, потъпкан от нацистки орел и българското знаме с изобразен върху него пречупен кръст - символ на нацистка Германия.

На сайта били публикувани биографиите на Адолф Хитлер и нацистки военнопрестъпници от Третия Райх. Интернет страницата изобилствала от ксенофобски и расистки пропагандни материали.

В хода на полицейското разследване било установено, че авторите на сайта са карловчаните С.Я. /21 г./ и И.М./19 г./. Двамата членували в местна неонацистка организация, която проповядва върховенство на бялата раса и междурасова дискриминация. Те създали сайта в средата на миналата година.

При последвалите обиски в домовете на двамата мъже в Карлово били иззети компютърни системи, компактдискове, нацистка пропагандна литература - "Българска национал-расистка армия", "Българска военна доктрина", "Убий и бъди убит" и други.
Кориците на посочените литературни заглавия били украсени с пречупени кръстове.

Открити са множество снимки, на част от тях се виждат как членове на въпросната неонацистка група, облечени във паравоенни униформи и с голи глави нанасят побой на мъже от ромски произход. На други - униформените мъже позират пред паметника на Васил Левски в Карлово в нацистки поздрав.

Иззети са компактдискове с надписи на немски език, съдържащи германски военни маршове от Втората световна война.

21 - годишният С.Я. е член на парламентарно представена партия и по време на последните избори за президент в края на миналата година е бил председател на секционна избирателна комисия в Карлово.

По случая е образувано следствено дело в Окръжна следствена служба -Пловдив.

На двамата задържани е повдигнато обвинение по чл. 108 и чл. 162 от НК.