Задържана е петчленна организирана престъпна група, занимавала се с производство и разпространение на неистински български банкноти. Акцията е проведена на 6 и 7 април на територията на София и Ловеч, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В спецоперацията, ръководена от заместник-градския прокурор Роман Василев са взели участие служители на ГДБОП, колегите им от Ловеч и служители на СДВР.

При извършена проверка във фризьорски салон на територията на столицата са задържани 37-годишната Р.С. и В.М. на 32 г. При обиск в салона са намерени и иззети неистински 50-левови банкноти на стойност 2500 лева.

Установено е, че жената е изпълнявала ролята на дилър на фалшификатите, които й доставял В.М. от Луковит.

Последвали проверки на три адреса в столицата. Един от тях - наета гарсониера в центъра на София, бил приспособен за своеобразна печатница на неистинските български банкноти. В жилището са задържани в момент на производство другите трима от веригата - М.И. на 33 г.- криминално проявен, Ц.Л. на 31 г. и неговия връстник Л.Л. - всичките от Луковит.

Печатницата била оборудвана с 5 принтера, преса за топъл пречат за поставяне на холограмна лента, компютърни конфигурации, предпечат, мастила, оцветители и голямо количество хартия, върху която били отпечатвани банкнотите.

Антимафиотите открили раница, в която имало банкноти с номинал 20 лева на стойност над 50 000 лева

Иззети са други фалшиви банкноти с номинал 50 лева, а тяхното количество надхвърляло 45 000 лева. В хода на операцията са извършени обиски и изземвания от домовете на четиримата жители на Луковит.

Членовете на организираната престъпна група са задържани за 24 часа, по случая е заведено досъдебно производство.