На основание Европейска заповед за арест, издадена от прокурор в Брюксел, Варненският окръжен съд задържа под стража двама варненци - Янко Д. и Красимир Т. 
Двамата са осъдени задочно в Белгия за участие в престъпна група, организирала сводничество и трафик на хора в европейската столица.

В началото на април миналата година Наказателният съд в Брюксел е осъдил задочно двамата варненци на по 7 години затвор за извършени 5 престъпления в съдебния район на Брюксел и на други места в Белгия.

Двамата са били част от организирана престъпна група, действала в периода между 1-ви декември 2004 до 27 октомври 2006 година. Янко и Красимир склонявали млади жени от различни краища на България да бъдат изведени в Белгия за да проституират.

Двамата са поели дейността по международния трафик на жените до столицата на ЕС. Там те организирали настаняването им на работа "на витрина", инкасирали заработеното, връщали и отчитали парите във Варна на шефа на групата.

Припомняме, Янко Д. и Красимир Т. са част от престъпната група на Евелин Д. с прякор Иво "джуджето", организирала трафик на жени, склонявани да проституират у нас и в чужбина. През ноември миналата година Варненският апелативен съд осъди на общо 38 години затвор на всичките 7 членове на престъпната организация.

Най-голямо наказание получи лидерът на групата Евелин Д. - близо 7 години затвор и 15 000 лв. глоба. Янко и Красимир, заедно с Александър Ив., Митко П., и Димитър Д. бяха наказани с по 6 години "лишаване от свобода" и с по 5000 лв глоба.

В настоящия момент по това висящо пред ВКС дело и двамата са с мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 5000 лв. Единственият от групата, който получи наказание под 1 година "лишаване от свобода" и 2500 лв. глоба бе Тодор Т.

Групата била създадена в България през лятото на 2001 година от Иво „джуджето". "Бизнесът" първоначално започнал с набирането и експлоатирането на момичета, склонявани да проституират в курорта "Златни пясъци", а по-късно и в клуб "Алекс" във Варна.

През 2003 годна започнал трафикът им в Белгия, основно организиран от Янко и Красимир. Всички жени работили на улицата с витрините и получавали около 50 и по-малко от 50% от заработеното. Групата е спечелила стотици хиляди евро от проституиращите българки.

Присъдата на втората съдебна инстанция беше обжалвана на 22 април тази година. Компетентните белгийски власти са съобразили искането си за задържане и екстрадиция и на това основание Варненския окръжен съд определи първоначална мярка за неотклонение "задържане под стража" както за Янко Д., така и за Красимир Т.

Днешните определения на съда могат да бъдат обжалвани пред Варненския апелативен съд на 12 май. В 7-дневен срок ВОС ще разгледа по същество исканията за екстрадиция на двамата варненци.