При полицейски операции срещу престъпления, свързани с културно-исторически ценности, столични полицаи са задържани двама мъже

38-годишният Б.М. е арестуван в момент на продажба на античен съд, тип амфора в двора на кооперацията, в която живее. Съдът е иззет, а продавачът отведен с полицейска мярка до 24 часа.

Резултатът от назначената съдебна археологическа експертиза показва, че амфората е автентична, датираща от елинистичния период- VI век пр.н.е. и притежава характеристиките на движим археологически обект и културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

Вторият мъж, 36-годишния П.К. е задържан докато получавал пратка в офис на спедиторска фирма. При обиск и изземване, полицаите намират 12 монети, съдържащи се в получената пратка, както и още 56 антични на вид монети.

При претърсване в жилището на задържания са намерени и иззети голям брой монети с видим археологически произход и други метални предмети. По случая е образувано досъдебно производство.

На иззетите монети е назначена съдебно-археологическа експертиза. Резултатът показал, че монетите и предметите, държани от П.К. имат характеристики на движими археологически обекти и културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство.

След доклад на събраните материали по двата случая в Софийска районна прокуратура Б.М. и П. К. са привлечени като обвиняеми.