По време на рутинна проверка в района на с.Връв служители от Полицейски участък-Брегово задържали е 20-годишен местен жител в момент на незаконни изкопни дейности, информират от пресцентъра на МВР.

Около 10.30 часа вчера полицаите видели как младежът разкопава с трактор историческите пластове на територията на археологически паметник на културата "Дортикум".

По-късно е изяснено, че безработният е известен и на хората от селото и на полицията с интересите си към иманярството.
Тракторът е иззет като веществено доказателство, по случая в РПУ-Видин е образувано дознание по чл.278 от НК.

Това е втори случай от началото на тази година на иззета от видински полицаи верижна техника, използвана за незаконни изкопни дейности.
На 11 април полицаи иззеха верижна машина, ползвана за незаконни разкопки в античен град "Рациария", в землището на с.Арчар.

От началото на годината в района на археологически паметник на културата "Дортикум" са проведени седем специализирани полицейски операции и над 50 полицейски проверки за предотвратяване на незаконните археологически разкопки. Седем души са установени в момент на разкопаване с помощта на кирки, лопати и металотърсачи, за което в РПУ-Видин са образувани три полицейски производства.