При съвместната операция на Специализирана прокуратура, ДАНС и МВР е задържан пълнолетен гражданин на Кралство Норвегия, срещу когото норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм, съобщават от прокуратурата. Акцията е проведена на територията на Стара Загора.

При претърсване на адреса на лицето в гр. Стара Загора са иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването.

В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България, лицето е публикувало в няколко интернет-страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни он-лайн контакти с други радикализирани лица.

Спрямо задържаното лице има издадена Европейска заповед за арест от норвежките власти.

Установено е, че дейността на лицето не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната.