Задържани са четирима от група за "ало"-измами и разследването е установило съпричастността им към осем измами, общата стойност на които възлиза на над 50 000 лева, съобщиха от МВР.

В оперативните действия са участвали служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Добрич, колегите им от ОДМВР - Варна и полицаи от добричкото Второ РУ и РУ - Тервел.

В рамките на съвместното разследване са задържали 57-годишният В.В. от добричкото село Стефаново. Изяснена е съпричастността на мъжа към общо осем телефонни измами - седем, извършени на територията на Добричка област, и една във Варненска. Общата им стойност възлиза на над 50 000 лева.

Последните две измами за крупни суми са осъществени на 12 и 13 февруари т.г.

„Ало”-тарикати измъкнаха над 40 000 лв. от баба в Тервел

„Ало”-тарикати измъкнаха над 40 000 лв. от баба в Тервел

По новия сценарий с фалшиво „ченге”

Припомняме, че наскоро 76-годишна баба от Тервел даде първо 320 лева, а по-късно още 40 000 лева, след като била заблудена по схемата за провеждаща се операция по залавяне на измамници.

Вероятно измамниците са видели, че е лесна жертва и че разполага с пари, за да се опитат да повторят "ужилването" и то срещу същата баба.

Хванаха "муле" на телефонни измамници с 32 100 лв. в Разград

Хванаха "муле" на телефонни измамници с 32 100 лв. в Разград

Действал по най-модерната схема „фалшиво ченге”

На същата схема жертва е станала и жителка на Шабла, която хвърлила през терасата на апартамента си 5000 лева.

На този етап от разследването е изяснено, че в престъпната схема В.В. играел ролята на "муле". Повдигнато му е обвинение и му е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Спипаха трима „ало”-тарикати от Ветово

Спипаха трима „ало”-тарикати от Ветово

Действали по „старомодната” схема

Междувременно са били извършени претърсвания на територията на Ветово, област Русе, и село Житница - Варненско. Открити са доказателства за съпричастност към престъпната дейност на други трима, известни на полицията с подобни престъпления.