Задържаха контрабандна валута за близо 90 000 лева, съобщават от Агенция "Митници".

Недекларирана валута е била иззета при две отделни проверки на Митнически пункт "Летище София-пътници" и Митнически пункт "Малко Търново" през последните дни.

На декември на МП "Летище София - пътници", Терминал 2, митнически служители открили недекларирани 31 000 евро и 400 щатски долара в ръчната чанта на пътник, пристигащ с полет от Турция, който преминавал през зелен коридор - "Нищо за деклариране". Контрабандната валута с левова равностойност 61 338 лв. е задържана, а срещу нарушителя - израелски гражданин, е съставен акт за установеното нарушение.

Други недекларирани 13 655 евро и 2140 турски лири били открити в дрехите на турски гражданин, влизащ в страната с лек автомобил през МП "Малко Търново". Въпреки че на българския митнически пункт той заявил, че няма нищо за деклариране, при последвалата проверка в джобове му била открита недекларираната валута в евро и турски лири в различни купюри с левова равностойност 27 371 лв. Контрабандната валута е иззета и по случая също е съставен акт за административно нарушение.

От Агенция "Митници" напомнят на пътуващите, че всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на Европейския съюз и пренася парични средства в размер на 10 000 евро или повече, трябва задължително да декларира тази сума пред митническите власти.