Митническите служители от Главна дирекция "Митническо разузнаване и разследване" откриха над 33 кг канабис в лек автомобил, излизащ от България през ГКПП Капитан Андреево.

На 23 декември около 16.00 часа на ГКПП Капитан Андреево пристига лек автомобил, марка "Киа", с македонска регистрация, управляван от македонски гражданин. Той пътувал сам от Република Северна Македония през България за Турция.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка по метода "анализ на риска". В специално пригодени тайници на три места в автомобила - под багажното отделение и под двете предни седалки са открити 76 вакумирани полиетиленови плика. Те съдържали зелена тревиста маса, която при полеви наркотест реагирала на "канабис" (марихуана).

Установено е, че наркотичното вещество е с общо бруто тегло 33.770 кг и е на стойност 135 080 лева. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

Днес 26 декември, по искане на Окръжна прокуратура -Хасково съдът определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 58-годишният Р.Р., гражданин на Република Северна Македония, привлечен като обвиняем за това, че е направил опит да пренесе през границата на страната, от България в Турция, високо рисково наркотично вещество - канабис, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случая е особено тежък.

Заев: Северна Македония обмисля да легализира марихуаната през 2021 г.

Заев: Северна Македония обмисля да легализира марихуаната през 2021 г.

Държавата ще започне обществен дебат за декриминализиране и след това легализиране