Две групи нелегални емигранти са задържали граничните полицаи от ГПУ-Свиленград за два дни, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вчера гранично-полицейски наряд забелязал група нарушители на българо-турската граница в землището на с. Маточина.

Малко по-късно са задържани трима мъже и една жена без документи за самоличност. С тях имало и две деца.

Нелегалните емигранти заявили, че са от Ирак. По техни данни до границата ги довел турски каналджия. По случая е образувано досъдебно производство.

Преди два дни граничните полицаи от ГПУ-Свиленград задържаха 7 нелегални емигранти, мъже, след сигнал, подаден от пенсиониран граничар. Четирима от нарушителите заявили, че са от Палестина, само двама от тях имат документи за самоличност.

Другите трима, без документи, казали, че са от Ирак. По думите на емигрантите, групата била събрана в Одрин. Турски каналджия с гумена лодка им помогнал да пресекат р. Марица на гръцка територия.

След като изминали няколко километра, същият каналджия ги прекарал отново с лодката през Марица на българския бряг. Там са задържани от граничните полицаи на около 500 метра югозападно от 12 граничен репер, в района на с. Капитан Андреево.

Обикновено нарушителите изхвърлят документите си на чужда територия, за да не може да бъдат върнати на турските гранични власти. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е районната прокуратура.