Задържаха още петима у нас по разследването на международна престъпна група за финансови измами, разбита през 2020 г.

Те са били арестувани на 16 март при акция в София, Перник и Разлог.

Служители на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП, прокурори от Специализираната прокуратура и следователи от отдел "Следствен" на СП са извършили допълнителни действия по разследването на групага, занимаваща се с измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления и пране на пари.

Действия са били предприети в изпълнение на издадена Европейска заповед за разследване от Главната прокуратура в гр. Бамберг - Централен орган за киберпрестъпност в Бавария, и са продължение на мащабната съвместна операция на полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България срещу международната престъпна мрежа на 2 април 2020 г.

Задържани за 72 часа са трима българи, чешки гражданин и гражданин на Черна гора. Двамата чужди граждани са задържани под стража. Други двама, привлечени за съпричастност към престъпната мрежа, са с мерки за неотклонение "домашен арест", а един - с "подписка".

При претърсвания на 6 адреса, 5 автомобила и лични обиски са иззети документи, свързани с престъпната дейност, и голямо количество компютърна и телекомуникационна техника. В обмена на информация с партньорските разследващи органи и координирането на действията е оказало Българското бюро на Агенцията за правно сътрудничество в ЕС - Евроджъст.

Разкриха престъпна група за финансови измами, действала в 4 държави

Разкриха престъпна група за финансови измами, действала в 4 държави

У нас са задържани трима българи и един германец

Припомняме, групата беше неутрализирана през април 2020 г. В България бяха задържани трима българи и един германски гражданин, предполагаем ръководител на престъпната мрежа. Други птима души бяха задържани в Сърбия, а в Германия беше блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро. Поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и пари.

Разследването на групата започва през 2019 г. прокуратурата в Бамберг, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Причината са установени над 250 жертви на измами в Германия за над 7 млн. евро. В Австрия са регистрирани близо 850 ощетени с над 2,2 млн. евро. Установено е, че жертви на групата са граждани на много европейски държави. Предполага се обаче, че нанесените щети значително по-големи, тъй като не всички пострадали са подали жалби.

Измамниците са насърчавали по електронна поща и с рекламни банери потенциалните си жертви - "инвеститори", да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции, криптовалути и други финансови инструменти.

Началната такса за регистрация била от 250-300 евро. Онези, които откликвали, незабавно били "атакувани" с предложения за високи доходи от т.нар. агенти и "лични брокери" в колцентрове, разположени предимно в България, Сърбия и Украйна. Всеки "инвеститор" получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява как парите му се "увеличават" от реализирани търговски печалби.

В действителност обаче всяка инвестирана сума била превеждана по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции - с цел изпирането на парите, средствата били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група, и разпределяни между участниците в нея.