Общо шест души, сред които е и пловдивският адвокат Владимир Елдъров, са задържани за палежи на автомобили и недвижими имоти, кражба, грабеж и увреждане на чуждо имущество. Това съобщават от Окръжната прокуратура в Пловдив. Досъдебното производство е образувано през 2014 година.

Припомняме, името на адвокат Елдъров беше замесено в скандал със застрахователни измами, свързани с обезщетения за пострадали от катастрофи. Той е арестуван за 72 часа за подбудителство и участие в извършването на палежи.

Четирима от арестуваните (Поптолев, Спасов, Пенев и Бодуров) са обвинени за извършването на пет палежа. Те са били подбудени и подпомогнати именно от Елдъров. Запалени са автомобил и недвижим имот в град Баня, ползвани от сътрудник на пловдивски адвокат и при този случай е имало сериозна опасност за живота на четирима обитатели на къщата. Останалите палежи са на лек автомобил в Пловдив и трактор в село Зелениково. Имало е още палеж на автомобил с нанесени щети и по жилищен имот в Марково и палеж на лек автомобил на адвокат от Пловдив.

Спасов и Поптолев са обвинени и в извършване на грабеж над гръцки гражданин в Пловдив. Двамата, в съучастие с Пенев, са извършили и кражба на лек автомобил от пловдивския район „Тракия", като автомобилът е бил установен в хода на разследването с пренабити номера.

Спрямо обвиняемите Поптолев и Спасов са повдигнати и обвинения за извършено, след подбуждане от Елдъров, повреждане на лек автомобил на пловдивски адвокат, при което е бил счупен прозореца на автомобила и в него е била поставена обезглавена кокошка.

На обвиняемия Доевски е предявено обвинение за палеж на къщата на Хачо Хованесян.

От прокуратурата обясняват, че в хода на разследването са разпитани множество свидетели и са назначени пожаро-технически и оценителни експертизи.

Спрямо трима от обвиняемите (Доевски, Поптолев и Спасов) е взета мярка за неотклонение „задържане под стража". Определението е на Окръжния съд в Пловдив от 16 януари тази година.

Обвиняемите Елдъров, Пенев и Бодуров понастоящем са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа. Предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо всеки един от тях на мярка за неотклонение „задържане под стража".

Двама от обвиняемите, Поптолев и Пенев, са с предходни осъждания за кражби.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които понастоящем са обвинени привлечените към наказателна отговорност, е лишаване от свобода от 5 до 15 години.