Сигнали за кражби на медни електропроводници и два леки автомобили са получени в ОДМВР-Сливен, съобщават от полицията. 

При първия случай съобщението в полицията било за кражба на почти 1000 метра медни ел. проводници от 4 междустълбия от мрежата на електроразпределителното дружество на територията на новозагорското с. Новоселец.

10 дни по-късно, от с. Млекарево постъпил подобен сигнал - за извършено в нощните часове посегателство, при което с режещ инструмент били демонтирани и отнети около 420 метра меден проводник между 4 стълба, а скоро след това и на около 740 метра - този път от ел. преносната мрежа на територията на сливенското с. Крушаре.

Малко по-късно в РУ-Нова Загора е съобщено за намерен в с. Омарчево катастрофирал и изоставен на лек автомобил "Опел Астра", обявен за издирване. Същия ден бил получен сигнал за изчезнал автомобил от същата марка и от сливенското с. Биково, а в хода на разследването колата е открита в имот в с. Мъдрец, община Гълъбово.

При разследването станало ясно, че опелът е ползван от извършителите на кражбите на проводници, за да се оттеглят от мястото на престъпленията и да пренасят откраднатите кабели, но претърпели пътен инцидент в съседното село Омарчево.

В рамките на два дни полицията установила извършителите - петима криминално проявени жители на котелското с. Градец. Мъжете, на възраст от 27 до 39 години, са задържани, а при допълнителни огледи е установено, че те са извършили кражбите в различно съучастие.

Извършени са претърсвания, иззети са веществени доказателства, които са предадени за експертизи. При разпитите петимата признали за стореното и разказали за начина на извършване на престъпленията.

По време на разследването полицията е установила, че групата е извършвала престъпления и на територията и на други областни центрове в страната.

Работата по документирането и доказването на цялостната престъпна дейност на лицата продължава.

Предстои внасяне на искане до съда за вземането на мерки за неотклонение спрямо задържаните.