Благоевградската окръжна прокуратура е обвинила и трети участник за схемата за подкупи в КАТ-Благоевград. Н.Д. е участвал като помагач в извършване на престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Спрямо него е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на шест хиляди лева. Тя е съобразена със здравословното му състояние.

Към настоящия момент са разпитани свидетели, извършено е претърсване и изземване, както и други доказателства, от които се установява съпричастността на обвиняемия към извършеното престъпление.

Незаконен пистолет и пари са открити в кабинета на шефа на КАТ-Благоевград

Незаконен пистолет и пари са открити в кабинета на шефа на КАТ-Благоевград

От Следствието не уточняват броя на задържаните

Между 2017 г. и 2018 г. в Благоевград третият обвиняем по разследването умишлено улеснил шефа на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - началник сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР Благоевград, да приеме пари, вещи и услуги с имуществен характер.

Шефът на КАТ-Благоевград остава в ареста

Шефът на КАТ-Благоевград остава в ареста

Съдът пусна втория обвинява срещу 7 хил. лв. гаранция

Той създал условия за намиране на лица, желаещи да регистрират и идентифицират пътни превозни средства, както в Благоевград, така и в и пунктовете за регистрация на ППС в РУ - Петрич и РУ - Гоце Делчев.

В нарушение на утвърдените правила били предоставяни регистрационни номера за автомобили и ремаркета, теглени от тях, с комбинация от цифри по желание. Третият обвиняем Н.Д. провеждал срещи и преговори, лично участвал в тях, както и уговарял размера на подкупа.

Припомняме, Стоицов и Шарков бяха задържани при спецакция в пътната полиция в Благоевград срещу служители, получавали подкупи при схема за експресна регистрация на автомобили и за получаване на ВИП номера.

Срещу началника са повдигнати три обвинения - за схема за незаконна експресна регистрация на автомобили и отдаване на ВИП номера, за незаконно държане на пистолет и престъпления по служба.

По-рано днес Михаил Халачев, който е бивш шеф на пътната полиция в областния град и приятел на задържания Стоицов, заяви, че оръжието, което беше намерено в сейфа на Стоицов в хода на спецакцията, е негово. По думите на Халачев той притежава пистолета от 20 години и има разрешително за него. Срокът на разрешителното изтичал през 2020 година.

Мъжът информира, че е оставил оръжието си в касата на Стоицов, защото пътува често в чужбина, а наскоро имало обир в жилище на ловец, което го притеснило. "Задигнаха му пушките и го осъдиха", заяви той.

Халачев посочи и че откритите 5 300 лева в сейфа на началника на Пътната полиция в Благоевград също са негови. Когато дал пистолета, той оставил и сумата, която била предназначена за организиране на футболен турнир на пътните полицаи от региона.

Шефът на КАТ-Благоевград остава в ареста

Шефът на КАТ-Благоевград остава в ареста

Съдът пусна втория обвинява срещу 7 хил. лв. гаранция