Задържаха трима за отвличане на 16-годишен младеж в Пловдив.

След обяд на 21 май трима мъже - двама от тях 20-годишни и един 23-годишен, отвлекли с автомобил потърпевшия. Впоследствие един от 20-годишните мъже изнудвал отвлечения за 1000 лева, като го заплашил с пистолет и нож.

Незабавно е било образувано досъдебно производство и е била назначена е съдебно-медицинска експертиза, която да установи вида на нанесените на пострадалия телесни повреди.

Похитителите са били установени и задържани за 24 часа.

При извършените претърсвания и изземвания в дома на единия от мъжете и в автомобила, с който е било извършено отвличането, са били намерени и иззети: 2 сгъваеми ножа, 3 пистолета с пълнител с боеприпаси в тях; още 14 боеприпаса; нож тип "мачете" с дължина на острието около 50 см; пневматично оръжие със сгъваем приклад; дървена бухалка и парична сума в различни валути.

Назначена е балистична експертиза, която да установи дали намерените оръжия са огнестрелни, както и какъв е вида на намерените боеприпаси.

Предстои спрямо тримата задържани да бъдат повдигнати обвинения за отвличане, извършено от повече от две лица, спрямо пострадал, ненавършил 18 години, с използване на оръжие.

Спрямо единия от задържаните ще бъде повдигнато обвинение и за изнудване, извършено от въоръжено лице и придружено със заплаха за убийство, отнемане и унищожаване на имущество и причиняване на леки телесни повреди.

След повдигане на обвиненията тримата ще бъдат задържани за 72 часа, в рамките на които ще бъде внесено искане до съда за постоянен арест.

Те могат да получат затвор от 7 до 15 години за отвличането и лишаване от свобода от 2 до 8 години, както и глоба - за изнудването.