Пловдивският окръжен наложи най-тежката мярка - "задържане под стража", на служителя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), който беше задържан и обвинен за взимане на подкуп, съобщи Нова телевизия.

Срещу 49-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че от септември до ноември 2021 г. на територията на област Пловдив в качеството си на служител на териториалната дирекция на ДАНС в Пловдив, е поискал и получил три пъти парични суми в размер общо на 2250 лева, за да не извърши действия по служба.

Закопчаха служител на ДАНС за подкуп

Закопчаха служител на ДАНС за подкуп

Той е заловен по време на акция

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че задържаният е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до шест години и глоба в размер до 5000 лева.

Според съда при мярка, различна от "задържане под стража", обвиняемият не би се укрил, но има реална опасност да извърши престъпление. Налице е високата обществена опасност, произтичаща от конкретните му действия и проявената упорита престъпна воля при многократното изнудване на пострадалия при искането на подкуп, "за да не бъдат сигнализирани компетентните органи за твърдени нарушения". Съдът смята, че в случая следва общественият интерес да вземе превес над личния и въпреки влошеното здравословно състояние на обвиняемия и семейната, и трудовата му ангажираност, единствената адекватна мярка е "задържане под стража".

Съдебното решение може да се обжалва пред пловдивския апелативен съд.