Външният поглед към съдебната реформа е полезен. Това е мнението на правосъдната министърка Екатерина Захариева относно новината, че британски експерти ще ни консултират по реформата в частта за Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата.

Захариева поясни, че Еврокомисията е създала служба за подпомагане на държавите-членки по структурни реформи. Предстояла среща и с нейни представители.

По думите на министърката британските експерти традиционно помагали и имали работа с нашите служби. Министерството на правосъдието работело доста интензивно и тясно с тях и по отношение на местата за лишаване от свобода и детското правосъдие. Според нея въпреки че британската система е различна, имат много добри практики по отношение на мениджмънта на прокуратурите и съдилищата.

Екатерина Захариева коментира, че ведомството й ще предложи да се дава отчет за работата на прокуратурата пред ВСС и Народното събрание, а задължителните указания да са само по отношение на закона. Според нея е необходимо да има по-голяма прозрачност в управлението на бюджетите в съдебната система. Захариева уточни, че се стъпва на изработения от предишния екип на министерството проект.

Като много важна Захариева определи връзката между Нотариалния и Търговския регистър. Следващата седмица ще бъде обнародвана наредбата. Специален текст в Наказателния кодекс визирал т.нар. „кражба на фирми”. Захариева изрази надеждата си този факт да бъде ограничен до минимум.

Инициативата за онлайн излъчване на заседанията на ВСС била добра – не било нито скъпо, нито сложно технически. Захариева сподели, че в първите заседания, които имала, й направило впечатление, че има много хора, които не се изслушват и са натрупали лични отношения.