9 души са задържани за участие в мащабна схема за изпиране на пари, съобщават от прокуратурата. Това е ставало като от клонове на различни банки са били изтеглени над 2 млн. евро. Сумите са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, които в повечето случаи са били регистрирани броени дни преди преводите. Като основание за извършване на преводите са посочвани несъществуващи договорни отношения между българските търговци и търговски дружества от европейски държави. 

От прокуратурата съобщават, че по този начин са били ощетени множество търговски дружества в шест държави. В част от тях вече се провеждат разследвания за банкови измами.

Разследването по мащабната схема се извършва от Окръжна прокуратура-Пловдив, с участието на МВР и ДАНС.

Обявиха за общодържавно издирване мъж за „пране” на над €1,2 млн.
Обновена

Обявиха за общодържавно издирване мъж за „пране” на над €1,2 млн.

Издирван е във връзка с разкритата схема

От държавното обвинение поясняват, че измамата в чужбина обичайно е извършвана като от имейл, идентичен с този на ръководни служители на търговски дружества, са били изпращани нареждания до служители в съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци. Като основание било посочвано „търговски взаимоотношения“. За удостоверяването им били прилагани фалшиви договори между чуждестранните и родните дружества. След като служителите на чуждестранните дружества били заблудени по този начин, те отправяли нареждания към обслужващите дружествата банки за извършване на преводите към посочените в договорите български търговци.

По тази схема преведените в България суми са били теглени в брой от български граждани от повече от 10 банкови клона. Това е станало в периода между октомври и 30 декември 2015 г. Последните тегления са били предвидени за 30 декември 2015 г. и 4 януари 2016 г.

Обвинител номер 1 Сотир Цацаров е поискал разкриване на банкова тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи с схемата. До момента разследващите са установили, че са извършени над 25 финансови операции и са изтеглени над 2 млн. евро. Било е предотвратено изтеглянето на още 5 млн. евро.

От прокуратурата посочват още, че 9-имата задържани са привлечени като обвиняеми. Пловдивският окръжен съд е оставил трима от тях в ареста. Останалите са задържани за 72 часа.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан се е срещнал с окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов и екипа от наблюдаващи прокурори по случая с мащабната специализирана операция за пране на пари. Кабан е благодарил за работата по случая. 

В първите информации по случая не се посочваше конкретна връзка с Франция.