Спецоперация в Пловдив разби иманярска група, като бяха конфискувани множество предмети с антична стойност, съобщава МВР. В хода на операцията са задържани общо деветима мъже.

Установено е, че членовете на групата - Г.Г. (48 г.), Н.У. (56 г.), Т.А. (39 г.), Г.Л. (36 г.), М.Ш. (35 г.) и М.Н. (32 г.), които са задържани вчера, са извършвали незаконни разкопки в Пловдивска и Старозагорска области.

При претърсване в домовете им в Пловдив и в Поповица са открити общо 155 монетни плочи, 29 метални елемента с различни форми и изображения, 12 монети, два пръстена и два медальона.

В някои от жилищата и в лек автомобил „Фиат" са намерени и иззети и шест металдетектора, слушалки и зарядни устройства за тях, два лаптопа, два настолни компютъра и седем мобилни телефона.

Ден по-рано, в момент на сделка с антики на територията на Пловдив, криминалистите са арестували Г.Х. (40 г.) от Кърджали и Г.Г. (48 г.) от Поповица, в момент, в който били предложили за продажба старинни монети на 36-годишния пловдивчанин М.А., който също е задържан.

В колата на продавачите са намерени 26 византийски монети от жълт метал.

Предстои експерти да направят оценка на иззетите находки. Материалите са докладвани в Окръжна прокуратура - Пловдив.