Шестима мъже и една жена са задържани при опит за въоръжен грабеж на заложна къща в София, съобщи агенция „Фокус".

По думите на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, тази вечер в София е проведена специализирана полицейска операция „Опасаните" срещу престъпна група за въоръжени грабежи в София и страната. В групата има криминално проявени лица, които са регистрирани в полицията за въоръжени грабежи, като при някои от престъпленията са привеждали жертвите в безпомощно състояние, коментира вътрешният министър.

„Групата се наблюдаваше в продължение на последните 20 дни денонощно, за да можем да реагираме в момент, когато се консумира престъплението и да могат да бъдат извършени всички процесуално-следствени действия за документиране на престъпната им дейност." - допълва Цветан Цветанов.

„Въоръженият грабеж беше направен на територията на кв. „Сухата река", като там групата извърши въоръжен грабеж на заложна къща. Групата беше изключително професионално разположена на мястото на грабежа, за да могат да имат съответното наблюдение и да предупредят групата, влизаща в заложната къща при необходимост, ако бъдат забелязани полицейски патрули или служители." - пояснява вътрешният министър.

Жената, която е съпричастна към групата, е задържана заедно с автомобил, ползван от лице, което е основна фигура в престъпната група. Впоследствие е задържан още един мъж, който е бил в близост до заложната къща. Установено е, че той е служител на МВР.

„След това с два автомобила - фолксваген „Пасат", противозаконно отнет преди четири дни, и фолксваген „Поло", групата започва да се изтегля през ромската махала по черните пътища към аерогара София и влиза в посока ж.к. „Дружба". При преследването участниците в групата са изоставили автомобилите и са започнали да бягат в различни посоки. Впоследствие при оказване на съпротива лицата са задържани. При преследването те са изхвърлили в контейнер маски и ръкавици, които са използвали при грабежа. Контейнерът е обезпечен от служителите на МВР, както всички автомобили, използвани от групата." - допълва още Цветанов.

По думите на продавача в заложната къща, днес са били откраднати около 300 грама златни накити, както и 2000 лв. Установява се дали има и други липси.

Няма пострадали при грабежа.

Според МВР, групата е осъществявала престъпната си дейност през последните 9 месеца, пред най-оживените часове на деня.
По оперативни данни, тя е извършила въоръжени грабежи на златарски магазини и ателиета на територията на страната.