Неутрализирана е организирана група, занимавала се престъпления, свързани с електронни платежни инструменти, похвалиха се от МВР.

Според банковата терминология, електронните платежни инструменти позволяват достъп до електронно регистрирани или съхранени пари и дават възможност да се извършват депозити, преводи, теглене на пари в брой, зареждане и отнемане на парична стойност и/или други операции посредством електронни или други технически способи.

Електронните платежни инструменти биват два вида платежни инструменти за отдалечен достъп (чрез банкова платежна карта или електронно банково платежно заявление) и инструменти за електронни пари.

Успешната операция, проведена в германския град Хамбург, е резултат на осъществен активен информационен контакт и разследване от служители на ГДБОП и германските им колеги.

Разследването на българските служби започнало след подаден от Германия сигнал за български граждани, които усвояват чужди пари по електронен път на територията на Германия.

Последвал активен информационен обмен между ГДБОП – МВР и Германската полиция. В хода на предприетите действия е установено, че тричленната група е наела апартамент в град Хамбург.

На 13май т.г., в резултат на осъществените координация и взаимодействие, на територията на град Хамбург, в момент на „скимиране“ на банкови карти на банкомат в хотел в града, е задържан А.И. на 24 години, с постоянен адрес в София. От него е иззета скимираща техника. В хода на операцията, малко по-късно са установени и задържани и двамата му съучастници - С.Г. на 27 години и Д.Г. на 31 години също от София. 

При извършените процесуално-следствени действия в апартаментите, обитавани от тримата българи, са намерени и иззети „скимираща“ техника, таблет и лаптоп. Работата по изясняването на цялостната им престъпна дейност на територията на германския град продължава.