Петима души се намират в ареста след операция на полицаите от Шумен по разбиване на група, изготвяла фалшиви документи за самоличност.

Операцията е започнала след сигнал, преди няколко дни за предстояща сделка за задграничен паспорт и други документи. Разследването довело до планиране на операция, при която са задържани трима мъже - участници в сделката. Те са арестувани на 11 април към 15.30 часа в момента на предаване на плик.

Арестувани са К.Г. на 54г., А.Г. на 51г. и 47-годишен мъж от варненското село Тръстиково.

От лек автомобил "БМВ" с варненска регистрация били иззети неистински документи, между които и фалшив български паспорти. Претърсени са и жилищата, които са обитавани от К.Г. и А.Г. в Шумен, както и автомобилите им.

Иззети са компютърни конфигурации с инсталиран софтуер, принтери, скенер, ламиниращи устройства, карти памет, флаш устройства, пластики, фолиа и специална хартия и други вещи за производство на фалшиви документи. Открити са и неистински документи за самоличност, изработени за клиенти.

В хода на разследването са разпитани и свидетели.

За 24 часа са задържани общо петима мъже. С прокурорско постановление на К.Г и А.Г. са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл. 308 ал. 3 /изготвяне на неистински документи за самоличност с цел имотна облага/. На обвиняемите е взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2000 лева. Работата по случая продължава.