Задържаха рекордни близо 125 килограма злато на ГКПП "Капитан Андреево", съобщава bTV.

Иззети са накити, златни кюлчета и слитъци в лек автомобил, в който са пътували шофьор и негов спътник.

По случая е имало разработка. Задържан е шофьорът на колата, който е български гражданин. По предварителни данни той е от Старозагорско.

Турски гражданин опита да прекара злато за над 330 хил. лв. през ГКПП Капитан Андреево

Турски гражданин опита да прекара злато за над 330 хил. лв. през ГКПП Капитан Андреево

Мъжът е пътувал в автобус

По-късно днес ще се проведе съвместен брифинг на Окръжната прокуратура в Хасково, Агенция "Митници", Държавна агенция "Национална сигурност", МВР и Главна дирекция "Гранична полиция" по случая.

На брифинга вътрешният министър Атанас Илкова обясни, че каналът за контрабанда съществува от няколко месеца и допълни, че най-вероятно благородният метал, който се пренася в Турция, се връща по същия канал в Европа вече с готови изделия, които вече се предлагат на европейския пазар.

Илков също посочи, че тайникът, в който са били златните предмети, е бил добре замаскиран и е отнело часове на разследващите да стигнат до него.

По думите на окръжния прокурор златните кюлчета са с изключително високо съдържание и от различен грамаж. Предстои на задържания да му бъде внесено искане за задържане под стража.

Заместник-председателят на ДАНС Георги Георгиев посочи, че каналът е в полезрението на органите от няколко месеца. Шофьорът на колата съдейства на институциите в хода на разследването. С него в колата е имало още един мъж с българско и турско гражданство.

В края на август цената на златото у нас достигна рекордни стойности, преминавайки границата от 2500 долара за тройунция. Една тройунция е трийсет и един грама - точно колкото кюлче злато, и се търгува на пазарни цени от около 4550 лв.

За последната година златото е поскъпнало с 30% и според специалисти цената му ще продължи да расте.

През 2016 г. митнически служители отново на ГКПП "Капитан Андреево" задържаха рекордна пратка златни бижута на стойност 715 000 лева. Те били открити при проверка на влизащ от Турция украински микробус. Накитите с тегло близо 12 килограма били укрити по телата на шофьора и тримата пасажери. Златото било с проба 14 карата.

Контрабандно злато за близо 200 хил. лв. задържаха на Капитан Андреево

Контрабандно злато за близо 200 хил. лв. задържаха на Капитан Андреево

Близо 300 грама златни изделия са открити в бельото на две жени

По-късно от Окръжната прокуратура в Хасково съобщиха, че на задържания български гражданин му е повдигнато обвинение за опит за контрабанда на златни отливки, кюлчета, монети, накити и материал от златни изделия.

От прокуратурата посочват, че тайникът се е намирал в арматурното табло на мястото на въздушната възглавница пред пасажерската седалка. Служителите на Агенция "Митници" открили множество изделия от жълт метал - 106 броя отливки, 23 броя кюлчета, 38 броя монети, 9 броя синджири, 3 броя гривни и материал от златни изделия.