Задържаните за заливането на 52-годишната жена от Пловдив с киселина във вторник са от Враца и са криминално проявени. Арестувани са късно снощи. Това стана ясно на пресконференция на полицията и прокуратурата в града, съобщи БНР.

Районният прокурор на Пловдив Петър Петров информира, че физическият извършител е на 42 години, осъждан е и е в изпитателен срок. Другият задържан е бил негов съучастник. Той е на 51 години.

Двамата тръгнали от Враца с джип по предварително подготвен маршрут, като били планирали предварително действията си. Извършителят слязъл от колата пред блока на гадателката, сложил си маска, каскет и яке с висока яка. Влязъл във входа с калцуни и ръкавици и директно се качил до жилището на жертвата. Влязъл в отключения апартамент и на въпроса на жената, "Как да ви помогна" отговорил "Аз ще ти помогна", след което я залял със сярна киселина. Бързо напуснал местопрестъплението, качил се в джипа, в който го чакал помагачът му, и заедно потеглили обратно към Враца.

Към момента заради продължаващото разследване не се съобщава какви са мотивите за престъплението и дали нападателят и жертвата са се познавали.

С дълбоки изгаряния е жената, залята с киселина в Пловдив

С дълбоки изгаряния е жената, залята с киселина в Пловдив

Нападателят все още се издирва

Към момента жената е изведена от реанимация и се възстановява. Има химическо изгаряне от трета степен. Засегнати са 12% от кожата на лицето й, врата, гърдите, лявата ръка и левият й крак.

Заместник районният прокурор Атанас Илиев заяви, че полицията и прокуратурата са извършили огромен обем действия по разследването, като голяма част от тях продължават. Той отбеляза, че през последните 5 години в страната не е регистрирано подобно престъпление.

От своя страна директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив ст. комисар Васил Костадинов обясни, че екипният принцип на работа по този случай е основното, което е оказало роля за постигането на бърз резултат и за залавянето на извършителите. По случая бил вложеногромен ресурс от страна полицията.

Двамата мъже са привлечени като обвиняеми за причиняване на средна телесна повреда в съучастие, за което се предвиждат до 6 затвор.