С 20 гласа „за" и двама „въздържал се" Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност зам. районния прокурор на Оряхово Димитър Нинов

Въпреки вчерашното решение на Софийския апелативен съд, който пусна под гаранция  Нинов, на днешния Висш съдебен съвет ще разгледаме отстраняването му от длъжност, заради повдигнатите обвинение за длъжностни престъпления.

Това посочи преди началото на заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев.

Той уточни, че се касае за незаконна дейност, покровителствана от бившия районен прокурор на Оряхово, както и от неговия предишен шеф - настоящия депутат от Коалиция за България Тома Томов.
И двамата са покровителствали дейност, свързана с извършването на митнически нарушения, уточни Велчев.

Припомняме, преди седмица обвинител № 1 обяви, че ще поиска депутатския имунитет на Томов.

Велчев допълни, че на днешния Висш съдебен съвет ще бъда раздадени материали, свързани с нарушенията, извършени от Димитър Нинов.

Не е изключено при разследването да съберем данни за нови престъпления, допълни главният прокурор.

„Ние научихме за нарушенията на Томов и на Викентиев при рутинна проверка и при подаден сигнал от граждани.
Що се касае до имунитета на бившия прокурор на Оряхово Тома Томов, ние сме представили нашето искане в Народното събрание, в което го мотивираме, като се позоваваме на неговите нарушения.
След такива констатирани нарушения ще проверим прокуратурата в Оряхово", уточни главният прокурор.

Що се касае до дейността на МВР мога да кажа, че вътрешното министерство не е работило тенденциозно по магистратите, макар че при сигнала има разработки свързани с магистрати, уличени в корупция.

Преценихме при създалото се положение, че дейността на Томов и Викентиев представлява заплаха, тъй като градът е малък и двамата могат да повлияят на хората в града и така да попречат на нормалното разследване, поради което трябваше да реагираме бързо и да повдигнем обвинение срещу двамата, въпреки че информацията, представена от специалните разузнавателни средства бе недостатъчна, уточни главният прокурор.

На излизане от съдебната зала Нинов заяви, че е невинен. По думите му срещу него са свидетелствали хора, срещу които той е водил дела.
Нинов добави и че не изпълнявал заповеди на бившия районен прокурор на Оряхово Тома Томов.