Инициатива „Правосъдие за всеки“ ще сезира президента с неразгледаните предложения за промени в Конституцията, касаещи съдебната власт. Това е направено в нарушение на закона, категорични са от инициативата. Те щели да поискат нееднократно декларираният от държавния глава личен ангажимент за дълбока съдебна реформа да бъде изпълнен със съдържание и действия.  

Съдебната реформата беше почти напълно заменена от имитацията след година на уж „сизифовски усилия" да бъде проведена докрай и гръмки обещания пред българските граждани и европейските ни партньори, критикуват от „Правосъдие за всеки”.

От инициативата отбелязват, че Народното събрание не е изпълнило амбициозните си цели, които са били записани в собствената му стратегия за съдебна реформа. То било позволило една парламентарна република отново да се съобрази напълно с волята на главния прокурор, като не е посмяло да проведе дори дебата за ефективността, прозрачността, отчетността, интегритета и независимостта на прокуратурата, която трябва да осъществява държавната наказателна политика. Според „Правосъдие за всеки” парламентът е имал прекрасната възможност да постави в този дебат техните седем предложения. Те са били внесени с подписка в парламента на 2 декември 2015 г.

Окончателно приеха промените в съдебния закон

Окончателно приеха промените в съдебния закон

След два дни дебати

Припомняме, че вчера парламентът окончателно прие промените в Закона за съдебната власт.

От инициативата са категорични, че дискусията за съдебната реформа трябва да продължи и да завърши с нова конституционна промяна и законови промени. Тези промени трябвало да гарантират бързо и безпристрастно правосъдие и ефективна, отчетна и общественоотговорна прокуратура. Това било нужно, ако искаме съдебната реформа наистина да се завърши по смислен и достоен начин.

От „Правосъдие за всеки” допълват, че ще продължат кампанията на националната гражданска инициатива. Тя била подкрепена с имената и подписите на 5000 български граждани.