Няма нарушения на последователността в 11-минутния запис на разговорите между бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова. Нямало и следи от редактиране на сигнала и манипулация. Това е установил експерт от лаборатория в Дъблин, обясни пред журналисти главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, цитиран от БНР.

Чобанов и колегата му Асен Йорданов са били разпитани в Столичното следствие по т. нар. афера „Яневагейт”. Чобанов е представил на прокуратурата копие от експертиза на част от записите между двете магистратки.

Припомняме, че в средата на месец януари Висшият съдебен съвет реши да прекрати проверката по „Яневагейт”, тъй като счете, че записите не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на проведените разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Съдържанието на разговора между двете магистратки е проверен и с други способи, като проверката не е установила нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, извършено от магистрати и членове на ВСС, според етичната комисия на кадровия орган.