Записите в интернет сайта „Биволъ” не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на проведените разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева. Това е приел Висшият съдебен съвет (ВСС), който реши да прекрати проверката по „Яневагейт”.

Магистратите мотивират решението си с незаконност и манипулиране на записите. Днес ВСС е изслушал становището на Комисията „Професионална етика и превенция на корупцията”, образувана във връзка със скандала със записите.

В съобщение до медиите от съвета поясняват, че съдържанието на разговора между двете магистратки е проверен и с други способи, като проверката не е установила нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, извършено от магистрати и членове на ВСС.

С пълно единодушие осемте членове на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” са приели становището. Един от членовете е заявил особено мнение по формулировката на решението. Комисията е решила при проверката на записите да не бъдат изслушвани лица извън съдебната власт.

По време на днешния дебат във ВСС по становището на комисията членовете му Калин Калпакчиев и Лозан Панов са поискали фактите да бъдат изяснени допълнително, включително и да бъдат изслушани споменати в разговорите хора. Искането не е било прието. Именно за това искане премиерът Бойко Борисов е бил информиран чрез SMS.

Припомняме, Лозан Панов обяви, че е получил SMS от телефон, който бил на премиера. Ставало въпрос, за съобщение, получено от премиера, който го препраща на Лозан Панов и което гласи: „Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме”. Панов получил препратения SMS в 12.14 часа.

Намесването на името на Борисов с ВСС го накара изненадващо да се появи на заседанието. Пред магистратите той заяви: „Препратих SMS-а на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, за да го видите”. Борисов уточни, че SMS-ът е изпратен от трети човек. Именно заради уточнението трети човек магистратите останаха с впечатлението, че съобщението не е изпратено от човек, който е присъствал в залата.

Борисов увери, че нямал отношение към разговорите по скандала „Яневагейт”, а разговорите му с членове на Висшия съдебен съвет са били във връзка с дейността на съвета.