Безплатни прегледи за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания организира МБАЛ "Токуда Болница София" на 7 и 8 август.

Лекарите от отделението по Кардиология на японската болница ще преглеждат от 8 до 19 ч. в петък и от 8 до 12 ч. в събота.

Желаещите да посетят консултациите трябва да се запишат предварително на тел: 02/403 4912 и 02/403 4116.

Няма да се изискват направления или други документи от пациентите. Безплатната консултация ще включва преглед от специалист, електрокардиограма, измерване на кръвното налягане и препоръки за лечение, когато това се налага.

"Обучението на пациентите и профилактичните прегледи са ключът за ограничаване на сърдечно-съдовите заболявания у нас", смята началникът на отделението по Кардиология д-р Иво Петров.

По думите му сърдечно-съдовите заболявания засягат в огромен мащаб българското население, като 65,8% от смъртните случаи у нас се дължат именно на тях.

Основните рискови фактори, които водят до инфаркт на миокарда, са високото артериално кръвно налягане и повишените нива на холестерола.

Контролът на хипертонията и на хиперхолестеролемията ще бъдат тема на лекция за пациенти, които ще се проведат същия ден в болницата. Училището за пациенти също е безплатно и ще се проведе в АУЛА на 9 етаж - от 10 и от 18 ч. в събота.

Болницата акцентира върху профилактиката на социално-значимите заболявания. Безплатните прегледи, проведени в отделението по кардиология през миналата година бяха посетени от близо 300 пациенти.

309 души с остър миокарден инфаркт са лекувани там от септември 2007 г., когато японската болница бе включена в спешния график на Министерството на здравеопазването.

Лекарите в болницата прилагат най-модерния метод за лечение, а именно първична ангиопластика на запушената артерия. Тя позволява максимално бързо възстановяване на кръвообращението и спиране на развитието на инфаркта.