Медиците от Спешна помощ в София разказват, че се налага да изтърпяват заплахи с ножове, огнестрелни оръжия и дори мачете.

"Става въпрос за ежедневна агресия", подчерта д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в столичната Спешна помощ, в сутрешния блок на БиТиВи. 

Валери Темелков разказа за случая от преди два дни, когато спешен екип беше заплашен с нож от близки на пациентка в столичния квартал "Надежда". Той е бил част от спешния екип, отзовал се на повикването. 

Прокуратурата се самосезира за заканите срещу екип на Бърза помощ в София

Прокуратурата се самосезира за заканите срещу екип на Бърза помощ в София

По случая е образувана прокурорска преписка

"Момчето ни посрещна доста афектирано, със сълзи на очите, бащата ни посрещна гол до кръста, целия изпотен, много нервен, с крясъци, че съпругата му има инсулт и трябва да отиде в болница. Когато влязохме в апартамента, видяхме една жена, която седеше нормално на леглото, без симптоми на безсъзнание", разказва Темелков.

Започва рутинен преглед и в един момент синът се появил, държейки голям кухненски нож в ръка. "Веднага реагирах и му казах да спре и да пусне ножа. Той може би се стресна от тона ми, защото го казах рязко", допълни Темелков.

Мъж вади нож на спешни медици в София

Мъж вади нож на спешни медици в София

Син на жена, която била изпаднала в безсъзнание

Д-р Георгиев също разказа фрапиращ случай от неговата медицинска практика.

"В кв. "Люлин" живее един наш абонат - човек, който се обажда почти ежедневно на спешна помощ, лъже, измисля симптоми и много затруднява работата ни. Този абонат ме посрещна на адреса чисто гол, с бразилско мачете в ръка. Заби мачетето в масата и каза "Сега ме преглеждайте, аз не съм добре", спомня си медикът.

На друг техен колега опрели пистолет в главата по време на преглед.

Според тях проблемите с агресията започват още с възпитанието на децата ни и това на обществото по-късно.

Според лекарите няма възможност екипи на МВР да бъдат изпращани на адрес с линейките.