Софийската градска прокуратура е внесла на 13 декември 2023 г. в съда обвинителен акт за три престъпления във връзка с тежката катастрофа от 22 ноември 2022 г. между бус с нелегални мигранти и полицейски автомобил на Околовръстния път на София.

Шофьорът на буса с инициали Н. Л. е привлечен като обвиняем за три престъпления, съобщиха от държавното обвинение.

Вечерта на 21 ноември 2022 г. вечерта той управлявал автомобил "Рено Трафик", собственост на търговско дружество, под въздействието различни видове наркотици - метамфетамин, амфетамин, метадон, морфин и кодеин. Освен това към момента мъжът бил и неправоспособен водач на моторно превозно средство.

В първите часове на 22 ноември 2022 г. той спрял на завой на път в близост до село Първенец в област Ямбол, където качил в автомобила дванадесет мигранти - 10 от Сирия и двама от Йемен, като един от тях бил под 16-годишна възраст. След като качил мигрантите в автомобила, той потеглил в посока София. За превоза мъжът тряябвало да получи по около 4500 евро на човек.

Рано сутринта на АМ "Тракия" след мотел "Ихтиман" в посока София бил разположен полицейски автопатрул с двама служители на реда. Мъжът казал на мигрантите да се наведат, за да не се виждат. За да не бъде забелязан и спрян, той карал успоредно на товарен автомобил - ТИР. Полицаите обаче видели автомобила на обвиняемия, подали звуков и светлинен сигнал и тъй като обвиняемият не спрял, а даже увеличил скоростта, те го последвали. При преследването обвиняемият ускорявал скоростта на движение и навлизал непрекъснато в различните пътни ленти. За да избяга от патрулката, карал с висока скорост и в аварийната лента. Той се движел със средно около 140 км/ч, като на места достигал около 180 км/ч.

В това време друг служител на реда се намирал на АМ "Тракия" в района на хотел "Черна котка" ("Църна маца"). Той чул в полицейския радиоефир нареждане да се спре цялото движение по АМ "Тракия" към София. В изпълнение на нареждането полицаят излязъл на пътното платно и подал със стоп-палка сигнал за спиране на автомобилите в трите ленти, като всички превозни средства спрели. Полаят се насочил към аварийната лента, където застанал по средата и отново подал сигнал за спиране на движението със стоп палката. В този момент забелязал движещия се в аварийната лента с висока скорост автомобил на обвиняемия, преследван от патрулка с включени светлинен и звуков сигнал. Бусът с мигрантите изобщо не намалявал скоростта си и полицаят се отдръпнал встрани, за да не бъде прегазен. Бусът продължил към Околовръстния път на София, следван от полицейския автопатрул.

Същевременно трима служители на СДВР пътували с полицейски автомобил марка "Рено Мастер". Те спрели до мантинелата, разделяща изхода от АМ "Тракия" и Околовръстното, като паркирали от страната на Околовръстния път с пуснати светлинни сигнали. Когато чули, че приближава преследваният бус, двама от служителите на реда веднага слезли от автомобила, а шофиралият полицай с инициали К. П. предприел маневра, като леко изместил полицейския бус така, че да се вижда по-добре, без да стъпва на платното за движение и без да пречи на движението. Независимо че бусът "Рено Мастер" се виждал безпрепятствено, обвиняемият не намалил скоростта на управлявания от него автомобил "Рено Трафик" и се блъснал в полицейския бус. В следствие на удара служителят на реда К. П. получил тежка съчетана травма и месец по-късно, въпреки усилията на лекарите, починал в болница. При катастрофата били причинени и средни телесни повреди на двама от нелегалните мигранти.

При така установените според наблюдаващия прокурор факти сресщу шофьора на буса с мигранти е повдигнато обвинение за три престъпления: за причиняване на смъртта на едно лице и средни телесни повреди на две лица по непредпазливост при управление на моторно превозно средство, като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и без необходимата за управление на моторно превозно средство правоспособност (чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, б. "б", пр. 2, пр. 4 и пр. 6, вр. ал. 1, б. "б" и б. "в", вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 НК); за това, че противозаконно е попречил на органите на властта - полицейски служители, да изпълнят задълженията си, като не се подчинил на подадените сигнали да спре за проверка управлявания от него автомобил (престъпление по чл. 270, ал. 1, пр. 1 НК) и за това, че с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно е подпомагал чужденци да преминат и пребивават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство, по отношение на повече от едно лице, едно от които не е навършило 16-годинишна възраст (чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. ал. 1 НК).

Обвиняемият с признава за виновен и изказва съжаление за извършените от него престъпления.

Досъдебното производство е образувано в условията на неотложност на 22 ноемвсри 2022 г. Разследването е проведено от Национална следствена служба (НСлС) под ръководството и надзора на проикуратурата. Обвиняемият е с мярка за неотклонение "задържане под стража" от 22 април 2023 г.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото в Софийски градски съд.

Критично остава състоянието на полицая, ударен от бус с мигранти

Критично остава състоянието на полицая, ударен от бус с мигранти

Той е в медикаментозна кома и на апаратна вентилация