28-годишната Ели заминава за Бостън. Припомняме ви, младата жена страда от рядкото заболяване „фамилна аденоматозна полипоза" (FAP). Месеци наред близките и приятелите на Ели Димитрова правиха и невъзможното, за да й помогнат в осигуряване на животоспасяващо лечение.

Десетките благотворителни кампании и не по-малкото писма и срещи с институциите се увенчаха с успех. Министерство на здравеопазването покрива разходите по операцията на Ели в американския град в размер на 337 822 долара.

В Children's Hospital Boston тя ще бъде подложена на предварителни изследвания, след което лекарите ще преценят дали за нея е уместна СТЕП процедура (удължаване на собственото черво на пациента чрез нарязването му). Засега медиците са на мнение, че това е най-добрият вариант за момичето.

Припомняме, преди време news.bg разказа за случая на малкия Георги от Харманли, който претърпя рядка операция за удължаване на тънкото черво именно в Бостън.
Това стана възможно с голямата помощ на 83-годишния американец Реймънд Тай, който дари 100 000 долара на Детската болница в града за операцията на седемгодишния Георги, страдащ от синдром на резецирано късо тънко черво.

Ако Ели бъде подложена на СТЕП, ще се наложи да остане поне няколко месеца в Бостън. Тъй като МЗ не осигурява допълнителните разходи за лечението й там, близките й ще ги покрият по дарителската сметка на момичето.

В САЩ Ели ще бъде придружавана от лекуващата си лекарка от ВМА д-р Симеонова, която е с нея от самото начало на тази борба за живот. В Бостън ще замине и майката на момичето, чиито престой там също ще бъде покрит със средства от дарителската сметка.

Дните до отпътуването, което се очаква да стане в началото на февруари, Ели ще изкара с близките си у дома.

Най-сетне си е вкъщи, на домашно парентерално хранене, и се чувства чудесно, не спират да се радват близките й. Припомнят и че за връщането й вкъщи също трябваше дълго време да чакат разрешение от МЗ. Въпреки това добрият финал на битката на Ели изглежда все по-реален.

Онези, които следяха отблизо случая на младото момиче обаче, няма как да забравят тромавите и понякога граничещи с абсурда пререкания с институциите, през които мина цялото семейство на Ели. Въпреки това, те са благодарни и на тях, и на всички, които по един или друг начин помогнаха на младата жена.

Близките са се зарекли, че ако в следващите 2-3 години всичко се нареди, останалите средства от сметката ще бъдат дарени на друг нуждаещ се.
Приятелите на Ели информират, че сайтът, отразяващ случая на младата жена, както и групата, създадена за нея във фейсбук, остават за новини и за бъдещи активности на „бойния им отряд"...

Ели тепърва я чакат нови месеци борба. Дори ако всичко мине по мед и масло, й предстои тежка операция и дълга рехабилитация.
Никой обаче вече не се съмнява, че тя ще се справи. Друг е въпросът трябва ли за всеки подобен случай у нас да бъде сформиран „боен отряд"...