Съдия Недялка Николова, която пусна под домашен арест турския гастарбайтер Фарук Бекташ, трябвало да излезе и да защити своя акт. Такова мнение изрази пред журналисти в сградата на Висшия съдебен съвет председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Припомняме, минавайки през страната ни Бекташ блъсна и уби двамата мотоциклетисти, а след като бе пуснат под домашен арест изчезна.

Погнахме турчина Бекташ с Европейска заповед за задържане
Обновена

Погнахме турчина Бекташ с Европейска заповед за задържане

Тя е изготвена от Софийска окръжна прокуратура

Панов припомни позицията си, че това е неправилен съдебен акт, който впоследствие бе отменен от горната инстанция. „Такава трябва да бъде съдбата на всеки съдебен акт, който не се основава на закона и е неправилен“, категоричен е Панов.

Според него обаче става дума и за нещо по-различно – освен инстанционния контрол, който показал своя резултат, било важно да се каже, че съдебният акт предизвикал съвсем основателна обществена реакция, защото целта на една мярка за неотклонение е да обезпечи нормалния ход на наказателното производството - в случая досъдебната фаза.
Според Панов е очевидно, че това не се е случило.

„Тук на мен ми липсват две неща“, заяви Панов. Първо – липсвала реакцията на конкретния съдия, който, ако наистина смята, че неговият акт се основава на закона, правилен е, нямало пречка да излезе да защити своя акт.

Липсва ми и реакцията и на председателя на окръжния съд, защото когато се поставя въпроса за авторитета на съдебната система, не само на окръжния съд, е нормално да реагират институциите, включително председателят на окръжния съд“, коментира още шефът на ВКС.

Той постави въпроса дали трябва да оставим случая да отшуми, или трябва да продължим по-нататък. „За мен трябва да се продължи по-нататък – поне да се изкажат всички тези истини, които трябва да си ги кажем“, коментира Панов.

Казусът с Фарук Бекташ отключва и друг въпрос, според Лозан Панов - дали практиката е такава, или това е едно инцидентно решение.

Тъй като ВКС не разглежда тази категория дела, Панов изрази намерение да отправи питане към окръжните и апелативните съдилища, които са последната инстанция, разглеждаща мерки за неотклонение.

"Ако е практика, следва с помощта на тълкувателните способи да се промени. Но е безспорен фактът, че говорим за едно неправилно съдебно решение, което има своите последици", заключи Панов.

Той смята, че съдебната система трябва да се изчисти от всички прояви, които рушат нейния авторитет. „Френският посланик само помогна този процес да започне и да се ускори“, посочи Панов. По думите му, Ксавие дьо Кабан казал много истини, които за съжаление болят, но си остават истини.