Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) започват съвместна работа за по-добър контрол върху режима на риболов и спазване на правилата за любителски риболов.

Двете институции сключиха споразумение за сътрудничество и съвместна дейност в посока взаимодействие и координация миналата седмица.

Според споразумението горските служители и инспекторите на ИАРА ще следят за нарушения съгласно периодично изготвяни планове за съвместно взаимодействие. Ще се извършват проверки на превозни средства и във водни обекти, ползвани за любителски риболов. Служителите на агенциите ще следят и за спазване на правилата за любителски риболов съгласно Закона за рибарството и аквакултурите и Закона за горите.

Споразумението позволява на агенциите да привличат и други компетентни национални ведомства с контролни функции при провеждане на съвместни дейности.

След проверките двете страни ще обменят информация за резултатите от проведения контрол. ИАГ и ИАРА ще си сътрудничат и при актуализиране на международната и националната нормативна уредба, включително и европейски директиви и регламенти, свързани с рибарството.