Ръководителят на отдел „Архив" в Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев е намерен застрелян в сряда вечерта. Дарик радио съобщава, че информацията е разпространена първоначално от базиран в Лондон интернет сайт, който се позовава на неназован представител на ЕК.

В сряда към 21 часа главният прокурор Борис Велчев е бил уведомен лично от директора на Националната разузнавателна служба ген.-майор Кирчо Киров, който съобщил, че Дойчев е открит застрелян в кабинета си.

По разпореждане на главния прокурор Софийската окръжна военна прокуратура е образувала следствено дело за смъртта на Дойчев.
По данни на прокуратурата става дума за самоубийство. Няма информация дали е оставил предсмъртно писмо.

По думите на негови колеги причината е личен проблем, но те не уточняват семеен или здравословен. Близки на семейството на Дойчев твърдят, че съпругата му е казала, че няма информация и че семейството не се допуска до никаква връзка със службата.

Божидар Дойчев е бил преди това служител в МВР и около 1985 г. е постъпил на работа в НРС. Около 1991 г. е оглавил отдел "Архив" в разузнаването на мястото на напусналия тогава Радко Тодоров. Дойчев е над 60-годишен, пенсиониран е и в момента е изпълнявал длъжността шеф на архива, но вече цивилен.

Сайтът, базиран в Лондон, цитира, че според източника от Еврокомисята по план, днес трябвало да започне подготовката за отваряне на част от секретните досиета на разузнаването.

Директорът на разузнаването, според сайта, се е опитал да прикрие официалната информация, като тя е била публикувана от НРС с гриф "класифицирана информация".

Според източници на Дарик радио от НРС, директорът на разузнаването ген. Кирчо Киров не е имал никакви притеснения покрай подготвяния нов закон за архивите на бившата ДС и отварянето им и е изразил пред ръководството на МВР пълна готовност да изпълнят разпоредбите на закона и да разсекретят и предадат архивите на разузнаването.

Божидар Дойчев е известен сред колегите си като човек, много близък с бившия директор на разузнаването Бриго Аспарухов.

До момента в Министерството на вътрешните работи няма получена информация за инцидента свързан с директора на отдел „Архив" kъм НРС. Хора от ръководството на МВР обаче нито отрекоха, нито потвърдиха информацията.

Главният секретар на МВР и главен комисар Илия Илиев заявил пред Дарик радио, че нито може да отрече, нито да потвърди информацията за смъртта на Божидар Дойчев. Той обясни, че е говорил с дежурните оперативни полицейски части в София, които нямат информация за подобен случай от вчерашния ден. Комисар Илиев каза също, че не е успял да се свърже с шефа на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Главен комисар Илиев допълни, че ако нещо подобно се е случило в Националната разузнавателна служба, няма причини то да бъде прикривано. Пред Дарик радио директорът на Националната полиция в България главен комисар Валентин Петров също нито потвърди, нито отрече новината. От Софийската дирекция на полицията също отказаха коментар.

Убеден съм, че причините за самоубийството на Божидар Дойчев са лични и не са свързани по никакъв начин с работата му, съобщи пред Дарик бившият директор на НРС - ген. Бриго Аспарухов.

Работата в Националната разузнавателна служба е тежка и често хората там са подложени на напрежение, допълни още ген. Аспарухов. Според него напрежението от работата в НРС често кара хората, работещи там, да изпитват и чувство на вина и несвършена работа, без да имат причини за това.