Контрабандисти, за които има подозрение, че се занимават и с каналджийство на нелегални имигранти, са били засечени от полицията до мотел в района на Симитли, съобщиха от МВР.

Ударът на униформените е разкрил нелегален пренос на близо 410 хиляди къса цигари без бандерол, които били скрити в специален тайник на бус "Мерцедес".

Граничните полицаи са засекли возилото в района на местността "Предела" и действали по метода на оценка на риска, заради който преценили, че трябва да направят проверка на автомобила и водача.

След като отбили мерцедеса, отвътре изскочил пътник от седалката до шофьора и хукнал да бяга.

След кратко преследване е бил закопчан и отведен заедно с водача.

От МВР съобщиха, че случката се е разиграла на 25 ноември близо до мотел в Симитли. Самоличността на арестуваните все още е следствена тайна, известно е обаче, е шофьорът на буса със софийска регистрация, е 30-годишен.

След като двамата били задържани на място, е започната инспекцията в товарното помещение на возилото. Там бил открит специално изграденият тайник, в който граничните полицаи открили общо 409 980 къса цигари без бандерол.

По време на претърсването обаче били намерени и специално изградени въздуховоди зад шофьорската седалка с размери 10 см на 30 см. Заради това предположението на разследващите е, че най-вероятно става дума за бус, използван за превоз на нелегални имигранти.

Случката е наложила организиране на хайка в района, защото следователите заподозрели, че задържаните имат помагачи, за които се очаква да минат през същото място.

За целта бил изграден временен контролно-пропускателен пункт в района на един от хотелите в Симитли.

Всички коли са минавали проверка, обясниха от МВР. В ранната вечер на 25 ноември - около 19.10 ч. на опашката на КПП пристигнал лек автомобил.Виждайки за какво става дума, водачът му решил да пропусне пункта, дал обратен завой и рязко потеглил.

След това започнало преследване с него и около час и половина по-късно заподозреният бил закопчан.

Той и другите задържани са били откарани в областната полиция, където са започнали разпитите им. Все още няма информация дали е намерена връзка между тях, дали са част от една и съща организирана група и къде в йерархията й се намират те.

От прокуратурата съобщиха, че е започнато досъдебно производство, но работата по него е следствена тайна.