Затлъстяване, болести на окото, гръбначни изкривявания и астма са най-често срещаните заболявания при децата в ученическа възраст. Това съобщи началникът на отдел „Опазване на общественото здраве" д-р Маша Гавраилова.

Децата все повече стоят пред телевизора или компютъра, а новооткритите спортни площадки и спортни зали са много малко, подчерта Гавраилова и допълни, че повечето от детските площадки са превърнати в паркинги.

Около 3 500 деца са диспансеризирани заради дихателни проблеми и епилепсия, посочи още тя.

Анализът беше оповестен по време на пресконференция в Министерството на здравеопазването. Той е изготвен на базата на резултати от профилактичните прегледи, извършени от личните лекари в периода септември - декември 2009 г.

Медицинските специалисти от здравните кабинети в детските заведения и училищата предоставят събраната информация в РИОКОЗ, а данните се обобщават за всяка област и за цялата страна.

Съгласно обобщените данни профилактични прегледи са били направени на 90.9% от децата, които посещават ясли и детски градини и на 82.5% от учениците.

87.3% от първокласниците са били прегледани профилактично, като 28 промила са със затлъстяване, 16.3 промила имат болести на окото. Учениците с бронхиална астма са 12 промила.

80.7% седмокласници в страната също са минали през профилактични прегледи. При тях най-често срещаните заболявания отново са затлъстяване и болести на окото.

Профилактичните прегледи са обхванали и 77.2% от десетокласниците, като според данните на всеки 1000 прегледани 117 имат проблеми със здравето.

Д-р Гавраилова подчерта, че за да се избегнат проблемите със затлъстяването е необходимо не само да се спазва специален хранителен режим, но и да се наблегне на двигателната активност.

Д-р Тенчо Тенев - главен държавен здравен инспектор, посочи, че в края на миналата година на 787 учебни заведения са издадени предписания относно здравните изисквания. По думите му броят на извършените проверки е 747. 524 от училищата са спазили предписанията, а в 149 - се очаква да приключат ремонтни дейности до 15 септември.

Предписанията са свързани с ремонтни дейности, хигиенни изисквания, ремонт на течове, покриви, водопроводни съоръжения, освежаване на помещенията.

Тенев посочи, че на първия учебен ден няма да има затворени училища заради продължаващи ремонти или защото сградите са опасни.

Броят на учебните заведения, в които няма да бъдат изпълнени всички предписания до започване на новата учебна година е 114. Най-много училища, в които новата учебна година ще започне при продължаващи ремонтни дейности има в Пазарджишка област, София, Кърджали и Русе.

От 9 август до 17 септември РИОКОЗ ще извършват проверки дали се спазват здравните изисквания в детските кухни.

До 20 септември се очакват и резултатите от проверка в детските градини и ясли. Тя ще бъде насочена към ветеринарния контрол на храните от животински и неживотински произход, които се използват, документите за произход, етикетирането на храните, срока на трайност и условията на съхранението им.

За месец октомври е планирана и проверка, разпоредена от прокуратурата, която ще обхване ученическите столове. Целта е да бъдат събрани данни дали се спазват изискванията на Наредба 37, която беше въведена миналата година и е във връзка със здравословното хранене на учениците, съобщи Тенчо Тенев.

Стана ясно, че Върховната административна прокуратура се е самосезирала след изнесени данни в електронно издание.

Д-р Маша Гавраилова допълни, че все още има много какво да се желае, за да бъде напълно здравословно менюто в училищата. Още от миналата година се е увеличил приемът на зеленчуци и плодове, посочи тя и допълни, че е изключително важно детското меню да бъдат включени повече риба, млечни продукти и пълнозърнест хляб.