Пациентите с диабет тип 2, които са навършили 18 години, ще имат още по-малък достъп до специалисти през тази година.

За това алармират от Българска асоциация "Диабет". Текст в рамковия договор ограничава достъпа на пациенти с диабет тип 2 до специалисти. Рамковият договор е приет, въпреки че Сдружението на общопрактикуващите лекари е бил против.

Става въпрос за пациенти, които са инсулино- или неинсулино зависими. С текстовете от рамковия договор се лимитира достъпът към лекари специалисти и се нарушават конституционните права на пациентите за достъп до лекари специалисти, които касаят усложненията, неминуеми при захарния диабет.

Промяна усложнява и затруднява процеса на назначаване на медикаментите и проследяване на резултата, тъй като спазването ѝ означава отново надхвърляне на лимитите за изследвания, обясни Светла Алексиева от Асоциация „Диабет".

От Асоциацията искат лечението и проследяването да минава през общопрактикуващия лекар, но при завишени лимити за специалисти, за да може той адекватно да реагира при всяка една ситуация.

Според експерти при такива състояния годишно поне по една консултация като профилактика трябва да има. Тази профилактика в момента отпада като възможност, което сериозно ще утежни състоянието на и без това мъчително лечимото заболяване у нас.

Припомняме, по-рано днес Федерация Български пациентски форум съобщи за схема на износ на лекарства, която лишава на практика българските пациенти от медикаментите. Сред дадените като пример случаи беше и бързодействащият инсулин.

От Асоциацията настояват да не се допускат повече подобни практики на въвеждане на изисквания и рестрикции без участието на лекуващите лекари.