Затворници от Централния софийски затвор са обявили гладна стачка. Стачката продължава вече три дни, съобщи пред БНР Петър Младенов от групата "Семейства и приятели на затворниците". По последна информация вчера още затворници са се включили в протеста и броят им сега е около 30 души.

В петък, 26 януари, се е провел и протест за подкрепа на исканията на затворниците, които по думите на Христина Вардева от групата са във връзка с наложени ограничения от началника на Софийския затвор. Вардева обясни, че началникът на затвора е забранил на затворниците спортни занимания и престой в двора за затвора. Според жената в затвора били забранени и посещенията на църква. "Това са ограничения, наложени след идването на началник Петър Кръстев. Имаме и сигнали от затворници, че много от наградите, които те са получавали под формата на отпуски, обикновено от по няколко дни, също са били ограничени", посочи Вардева.

От групата "Семейства и приятели на затворниците" са се срещнали с зам.-министър на правосъдието, но станало ясно, че институциите нямат намерение да разследват такъв сигнал, защото нямало доказателства. "Да събереш доказателства относно такива инциденти в затвора е много трудно. Властта като цяло в момента отказва да предприеме каквито и да е действия и според мен точно това разбуди недоволството на затворниците и те започнаха протест, тъй като видяха, че няма никакви последствия от нашия мирен протест", допълва Вардева. Според нея Петър Кръстев не е назначен с конкурс.

Според Петър Младенов протестът не е политически и ням нищо общо с личността на директора на затвора, а с практиките в заведението, някои от които се толерирали, а други - не. В затвора имало и корупционни практики.

"Затворниците са лишени от свобода, те не са лишени от фундаментални човешки права, те са неотменими" според Младенов. Затворниците вече са поискали среща с правосъдния министър, но до момента такава е отказвана.