Министерски съвет одобри промени в Наказателния кодекс, според които ще се засили противодействието на финансирането на терористи, след като се увеличат санкциите срещу него. МС ще предложи тези промени на Парламента за гласуване.

За да се затегне обръчът около финансирането на терористи, то ще бъде инкриминирането с новите текстове в кодекса.

Съществуващите сега ще се допълнят с части, които изрично упоменават финансирането с цел набиране, обучаване и пътуване с цел тероризъм.

Друга част от промените в Наказателния кодекс са свързани с въвеждането на по-тежки наказания при кражба на фирми. Новите текстове предвиждат затвор от 1 до 10 години при имуществени вреди в особено големи размери.

Освен това при документно престъпление, с което се "краде" фирма, лишаването от свобода ще е от една до шест години. В сега действащия кодекс се наказваше максимално с лишаване от свобода за срок до две години, а ако извършителят е неосъждан, той се освобождаваше от наказателна отговорност с налагане на глоба от 1000 лв. до 5000 лв.

Новите разпоредби предвиждат засилване на мерките срещу пазарната злоупотреба. Например при злоупотреба с вътрешна информация и манипулиране на пазара от работещ във финансовия сектор, се предвижда до 4 години затвор.

Новите текстове предвиждат и по-строги мерки срещу хакерите. Дори само временното "удряне" на нечия машина или спирането му умишлено на достъпа до мрежата, ще се гледа като криминално деяние.