Към момента нямаме данни за реална опасност от тероризъм. Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

На въпрос дали са били обсъдени мерки за защита срещу тероризъм, той заяви: "Разбира се, това е работа на нашия антитерористичен център, който изцяло е компетентен да анализира информация, свързана с терористична дейност".

По думите му след атентата в Санкт Петербург са били завишени полицейското присъствие и бдителността в районите на метрото, гари, автогари и други транспортни съоръжения.

МВР отчита спад на всички престъпления през първото тримесечие на тази година с около 23%, каза Пламен Узунов след проведено работно съвещание с шефовете на областните дирекции на полицията в страната и главния секретар на МВР.

Узунов връчи ключовите от новите патрулни автомобили за нуждите на МВР. Той направи отчет пред областните директори по повод края на мандата на служебното правителство. Пламен Узунов посочи, че престъпленията, свързани с кражби на коли, са намалели с около 30%. При останалите престъпления, изразяващи се в посегателства срещу личността, спадът е около 20%-25% в сравнение с първото тримесечие на 2016 година.

По отношение основния приоритет на служебния кабинет - провеждането на изборите, министър Узунов подчерта, че има завишение на броя на сигналите, получени във връзка с провеждането на изборите и на броя на досъдебните производства, които са образувани.

"Повече е и броят на задържаните лица, както и броят на предупредителните протоколи, които сме съставили с превантивната дейност, която извършихме", коментира министърът на вътрешните работи.

По думите му в района на Плевен са били най-активни и там именно МВР отчита едни от най-добрите резултати във връзка с противодействието на купуването и продаването на гласове. Той подчерта, че добрите резултати са заради активна дейност и доброто сътрудничество с прокуратурата. По думите на Пламен Узунов няма нито един инцидент с граждани, както и нито един инцидент със служители по време на провеждането на изборите на 26-ти.