Частните здравно-застрахователни дружества се държат все едно застраховат автомобили или телевизори. Това заяви членът на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) Методи Янков.

Днес сдружението даде пресконференция по повод нападките на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Припомняме, в края на ноември председателят на сдружението на застрахователите в сектора Мими Виткова заяви, че частните здравни фондове се източват от скъпи болнични процедури, високи цени за избори на екипи, индивидуални стаи и други.

Янков посочи че, това, което правят частните болници, е да фактурират услугите, които са извършили. След това пациентът отива с тази фактура при застрахователя с надеждата, че ще си получи обезщетението в пълен размер. От своя страна застрахователите много често връщат тези пациенти в болниците с указанието лечебните заведения да направят пълна разбивка на разходите. Това обаче не е ресторант, в здравеопазването е залегнал принципът на пакетната услуга, допълни д-р Янков. По думите му, всичко, което правят някои застрахователни фондове, е да не плащат за извършените медицински услуги.

В тази връзка Националното сдружение на частните болници ще прекрати работата си с определени застрахователни дружества, заяви председателят на сдружението Явор Дренски, който е и изпълнителен директор на „Токуда Болница". Един от тези застрахователи е „Доверие", допълни Дренски, като не пожела да посочи повече имена на дружества.

Според друг член на НСЧБ - д-р Никола Болтаджиев, е крайно време доплащането в болниците да бъде регламентирано и остойностено. Така застрахователните дружества ще знаят по-добре каква част от разходите, свързани с лечението на дадени пациенти, ще трябва да покрият.