Комисия от специалисти от Министерството на здравеопазването и от Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве извършиха проверка по спазване на санитарно-хигиенните изисквания на площадката за предварително третиране и временно съхранение на твърди битови отпадъци в кв. Искър.

На площадката за балиране и съхранение на балите бяха и министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.
Те се запознаха със състоянието й и с предприеманите мерки за недопускане на разпространяване на заразни заболявания.

При извършената проверка инспекторите от органите на здравния контрол дадоха три указания за подобряване на санитарно-хигиенното състояние на площадката.

Първото указание е на изхода от площадката да има направена дезинфекционна зона за дезинфекциране на автомобилите, които превозват сметта, препоръчаха инспекторите.

Второто указание е свързано с това, че при нарушаване целостта на някои от балите има изтичане на инфилтрат.
Във връзка с това комисията разпореди да се извършва ежедневна дезинфекция на изтеклия около балите инфилтрат с хлорен препарат.

Третото указание е свързано с недопускане на работници без осигурено специално предпазно работно облекло с оглед опазване здравето на работещите на площадката.

В заключение комисията, извършила проверката, налага стриктно спазване на санитарно-хигиенните изисквания, за да не се допуска възникване на заразни заболявания сред работещите на площадката и пренасянето им сред населението. 

От комисията отчитат и че високите температури са предпоставка за ускоряване на гнилостните процеси сред отпадъците.

Разлив на инфилтрат на площадката за временно съхранение на балите в район Искър е причина за силната миризма в района.

Това констатираха експерти на РИОСВ-София при направената проверка на новия терен за съхранение на балите в район Искър с оператор "МИКС - ПС" ООД.

Разливът е установен на площадката под и около балираните отпадъци. Възможните причини за изтичане на инфилтрат са наличие на разкъсани бали във вътрешността на вече подредените, както и падналия в неделя проливен дъжд в района.


Поради факта, че не е осъществено отвеждането му в съществуващата на площадката канализация, която зауства в градската канализация, има опасност от замърсяване на намиращия се в близост сондажен кладенец, който се използва за нуждите на бетонов възел.

Попадането на инфилтрат в кладенеца може да доведе до замърсяване на подпочвените води в района. Операторът трябва да намери техническо решение за отвеждането на инфилтрата в канализацията на площадката.


Дадено е предписание да се почисти инфилтрата в срок до петък, както и да не се допуска събиране, задържане и разливане на инфилтрат.