Министърът прие поканата ни да присъства на част от срещите с лекарите, които организационният комитет ще проведе в страната.

Това заяви доктор Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз след среща с министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев.

Според Кехайов това е изключително важно, за да може министърът да чуе ежедневните проблеми на здравните работници в различните региони и в хода на времето да се търсят допирни точки.

По този въпрос министърът заяви, че тези срещи са важни, за да се сверят часовниците, да се търсят решения и да се избягва различна конфронтация.

Министър Желев каза още, че е приел да присъства на част от срещите в страната, защото е хубаво да чуе и лекарите освен пациентите, за да се открие най-добрият консенсус и за двете стани.
Качественото обслужване на пациентите е нашата обща цел, добави той.

Относно това дали ще има национална стачка на лекарите през май, д-р Кехайов заяви, че решенията ще се вземат в хода на срещите на организационния комитет в страната, когато се чуят исканията на всички, формулират се общите искания и започне да се работи по тях.
Тогава ще се разбере дали стачката е начин на постигане на целите на здравните работници.

По част от въпросите, поставени след националната конференция, д-р Кехайов подчерта, че е постигнато съгласие.

Във връзка с националната стачката министърът коментира „Защо да се плашим, стачката е начин на диалог".

По думите му, той лично няма притеснения, тъй като лекарската колегия е от интелигентната част на обществото и най-важното е да се обсъждат проблемите.

Относно увеличението на здравната вноска, министърът заяви, че засега такова решение няма, за това няма нужда от предварителен дебат, който да преекспонира въпроса.

Министърът допълни, че по свое лично мнение, смята, че държавата може да осигури повече финансиране, с което здравните вноски за децата да се увеличат от 3 на 6 %, като това се поеме от бюджета.

В тази връзка Кехайов коментира, че увеличението на здравната вноска трябва да се подложи на широк обществен дебат, защото засяга преди всичко обществото.

Той подчерта, че увеличение е необходимо, но трябва да има ясна обоснованост пред обществото за какво и къде ще отидат тези пари. Други въпроси, които на кратко са обсъдени на срещата с министъра, са отговорното начало и безопасността на пациента