Не на платеното донорство на яйцеклетки. Около този призив се обединяват майки и донорки на репродуктивен материал, като създават фондацията "Майки за донорството".

На пресконференция в БТА активистките обявиха, че ще работят за създаването и прилагането на Етичен кодекс за донорството при асистирана репродукция именно за да се прекрати порочната практика на покупко-продажба.

Мариела Великова, която е председател на новата фондация, разкри, че у нас все още съществува практиката в ин витро клиники лекарите да заставят пациентките сами да си търсят и водят донор, което дава поле за сделки с яйцеклетки.

Дамите във фондацията са категорични, че това трябва да бъде прекратено, като Кодексът трябва да се приеме и да се спази стриктно от всички репродуктивни клиники в страната.

Те са категорични, че трябва да се забрани и хиперстимулацията, която често води до загуба на яйчник или други увреждания за самия донор. Майките и лекарите, които застават зад фондацията, смятат, че основно правило в Етичния кодекс трябва да бъде гаранцията, че клиниките ще съхраняват при всички случаи здравето на донора.

Особено място в новия документ ще има и изискването за анонимност на донорите, подсигурена с въвеждане на информационно защитни системи, както и строги дисциплинарни санкции за служителите, които нарушат тази анонимност.

Жените от фондацията ще създадат и "етична полиция", която ще следи за спазването на правилата от Кодекса. Това ще се осъществи по модерен онлайн начин - с форум, в който всеки донор или реципиент ще може  да напише оплакванията си от клиника, процедура или лекар, а фондацията веднага ще реагира по всеки сигнал.

Близо 40 000 са жените в България, които към момента имат нужда от донор на яйцеклетка, стана ясно по време на пресконференцията. Донор може да стане всяка жена до 34-годишна възраст, която задължително трябва да е майка на поне едно дете.

При донорство се правят пълни изследвания за здравното състояние на кандидатката, като накрая се подписва и заверено от нотариус уверение, че тя е дарила част от себе си доброволно.