22% от участниците в национално представително епидемиологично проучване споделят данни, които сочат, че са боледували от чести психични разстройства.

Това показват резултати от изследване за честите психични разстройства в България, обхванало периода от 2003 до 2007 г., съобщи БТВ.

Резултатите от проучването представи зам.- директорът на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) и завеждащ секция "Глобално психично здраве" към центъра Христо Хинков по повод Световния ден на психичното здраве - 10 октомври. Подобно изследване се прави за пръв път и обхваща 6 хил. души в активна възраст, посочи Хинков.

Чести психични разстройства са фобиите, паниката, депресиите, биполярни състояния (депресия и мания), психични разстройства в следствие на употреба на субстанции, нарушение в контрола на импулсите. Главна причина за всички тези разстройства е стресът, посочват специалистите.

Честото главоболие, безсъние, понижена работоспособност и нежелание за ежедневните задължения може да са първите симптоми на психично разстройство.

Според изследването, жените по-често страдат от депресии. Деветнадесет на сто от участниците в изследването са посочили, че са потърсили медицинска помощ вследствие на психично разстройство.
16% са заявили, че са потърсили консултация, едва 5 на 100 признават, че са посетили психиатър.

Психичните разстройства често се налага да бъдат диагностицирани от общопрактикуващи лекари, а не от специалисти психиатри поради т.нар. психична стигма, обясни Хинков. Обикновено българинът посещава невролог, но не и психиатър, поради страха от общественото мнение за собственото си душевно състояние.

Обучението на личните лекари трябва да включва разпознаване на първите симптоми на депресия и тревожност, посочиха експертите.